Welkom bij

Wereldwinkel Rotterdam Centrum

25 JAAR WERELDWINKEL

Koffie & Suiker

Wie aan fair trade denkt, denkt aan koffie! .. en als het goed is dan al vrij snel aan de Wereldwinkel! Die begon namelijk al 50 jaar geleden – dus nog voor de koffie in 1988  het Max Havelaar keurmerk kreeg (het állereerste fair trade food keurmerk ter wereld) – met de verkoop van fair trade koffie en suiker.

Dat was eerst nog vaak vanaf een tafel in een hoek van de kerk, bemand door bevlogen idealisten die op deze manier aandacht vroegen voor het onrecht op de wereldmarkt, maar al snel werden er meer zelfstandige Wereldwinkels geopend en kon de verkoop een vlucht nemen.

De Wereldwinkels zetten de fair trade koffie en suiker stevig in de markt en baanden een weg voor andere fair trade food producten naar de consument toe, waarvan velen inmiddels - met verkoop in de grote supermarkten -gemeengoed zijn geworden.

 

Piet Hein Eek  

De pioniers van de fair trade waren de reizigers die op hun ontdekkingstochten door andere werelddelen inheemse producten inkochten bij plaatselijke vaklieden, om die in Europa te verkopen aan een handje vol geïnteresseerden.

Dit ideële initiatief ontwikkelde zich door de jaren heen tot een model dat een grotere impact zou kunnen maken, door de producten meer af te stemmen op de westerse consument.

Fair trade producent Fair Forward (het non - food ‘zusje’ van Fairtrade Original) heeft als specialiteit bruggen slaan tussen twee werelden. Een succesvol voorbeeld van zo’n brug is het ‘dik’ servies, dat werd ontwikkeld door Sang Arun Ceramics uit Thailand, in samenwerking met ontwerper Piet Hein Eek